fbpx

2021 január 1-től változik a KATA szabályozása

IBOOKR

 

2021. január 1-től lépnek életbe a benyújtott törvénytervezett alapján megváltozott KATA szabályok

A változás az alábbi pontokat érinti

KATA szabályok változása – a 40%-os adófizetési kötelezettség kiterjesztése

Belföldi partnerek esetén ha egy helyre az adott adóévben 3 millió forint(nettó) felett számlázól, akkor a belföldi kifizető(adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó, társas vállalkozó, stb) 40%-os külön adót kell hogy fizessen a 3 millió feletti rész után. Tehát Te mint KATA vállalkozó megkapod a teljes kiszámlázott összeget minden plusz adóteher nélkül, viszont akinek számláztad annak a 3 millió forint feletti összeg 40%-át be kell fizetnie plusz adóként.

Hasonló a helyzet a külföldre történő számlázáskor is. Nagy különbség azonban, hogy míg belföldi számlázásnál a kifizetőt terheli a 40% adó, addig ha külfödre egy adott cégnek több mint 3 millió forintot számlázol ki egy évben akkor te mint KATA vállalkozó fizeted meg a 40%-os plusz adót a 3 millió feletti rész után.

Ha kapcsolt vállalkozások (Tao. törvény, Ptk. szerint kapcsolt, saját vagy családtag cége) felé számlázol, minden bevételt (0 forinttól) 40 százalékos adó terhel.

Ezentúl a partnerekkel történő első kapcsolatfelvétel során nyilatkozatot kell tenned a kisadózó státuszodról és az esetleges 40%-os adozásról.

Megszűnik a többes katázás.

Nem lesz lehetőség arra, hogy több vállalkozásban legyél kisadózó. Ha jelenleg ez a helyzet áll fent akkor a NAV az elsőként létrejött kisadózói státuszodat hagyja meg a többit pedig törölni fogja.

A Tételes adófizetést nem érinti a változás

Marad az kötelező 50 ezer forint, illetve a választható 75 ezer Ft tételes adó havonta főállású adózók esetén, valamint a 25 ezer forintos tételes adó mellékfoglalkozású vállalkozás esetén.

Marad a 12 millió forintos értékhatár

ha nem számlázunk kapcsolt vállalkozás felé,

ha nem számlázunk egyazon belföldi vagy külföldi partner felé évi 3 millió forintot meghaladóan,

akkor csak a 12 milliós KATA bevételi értékhatár feletti bevételi határt kell figyelni. Ilyenkor a már megszokott módon a 12 millió forintos(időarányos) bevételi határ feletti összeg után kell 40%-os adót fizetnünk.

Ellenőrzés 2020

Ha NAV ellenőrzést kapunk érdemes felkeresnünk egy szakembert aki segít az előkészületekben, és az esetleges problémák megoldásában.

 

Készülj fel a változásokra, legyél pénzügyileg tudatosabb. Az iBookr segít, hogy naprakész legyél és minden jogszabálynak megfelelj.

Több érdekes cikk

Így számlázz katásként

A KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója az egyik legnépszerűbb adózási forma Magyarországon. Nagyjából minden harmadik vállalkozás a KATA…

Tovább

Vállalkozóvá válás 2020-ban

Gondolkoztál már azon, hogy kilépsz az alkalmazotti világból és egy új fejezetbe kezdesz? Ha már többször eszedbe jutott, hogy ideje…

Tovább

Ne feledd, iratkozz fel!

Vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos hasznos és érdekes tartalmak.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Arrow-up