fbpx

Így számlázz katásként

IBOOKR

A KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója az egyik legnépszerűbb adózási forma Magyarországon. Nagyjából minden harmadik vállalkozás a KATA adózást választja, hiszen sok felesleges adminisztrációtól kíméli meg a vállalkozókat – viszont van néhány dolog, amelyre érdemes odafigyelni.

Mennyit számlázhatsz egy évben katásként?

 Katás kisvállalkozóként az éves összesített bevételed nem haladhatja meg a 12.000.000 forintot, ha valaki átlépi ezt a határt, akkor a 12.000.000 feletti összegre 40%-os különadót köteles fizetni.

Egy naptári éven belül ahány hónapon keresztül befizeted a KATA összegét, annyiszor 1.000.000 Ft a havi kereted.

Például: 8 hónapban fizettél havi 50.000 Ft-ot, akkor összesen 8.000.000 Ft-ot számlázhatsz ki anélkül, hogy különadót kellene fizetned.

Online számlázás részletei

Minden olyan számlát el kell küldeni a NAV felé, amelyet belföldi adóalanyok között állítottak ki. Ez vonatkozik az ÁFÁ-s, illetve az ÁFA mentes vállalkozásokra is.

Ha kiállítasz egy számlát a kézi számlatömböddel, akkor azt fel kell rögzítened kézzel a NAV online rendszerébe, ez egy elég időigényes folyamat a többi online számlázó programhoz képest.

Ezekre a számlázóprogramokra általában ingyenesen lehet regisztrálni. Amennyiben megadod az onlineszamla.nav.gov.hu-n kreált kulcsokat (ebben a könyvelőd tud segíteni), akkor a számlázó program automatikusan elküldi az adatokat a NAV felé.

Online számlázás 2021-től

július 1-től minden számlát be kell küldeni a NAV-hoz, ami belföldi adóalanyok között jött létre. A külföld felé kiállított számlákat még nem kell.

  1. január 1-től a külföldi, illetve a magánszemélyek részére kiállított számlákat be kell küldeni a NAV-hoz!

Adószámot rá kell írni a számlákra, ha a vevőd adóalany. Ezt általában a számlázó programok támogatni fogják.

A kötelezettség dátuma is változik. 15 nap helyett 8 napra módosul a teljesítéstől számított kiállítás ideje.

Több érdekes cikk

2021 január 1-től változik a KATA szabályozása

  2021. január 1-től lépnek életbe a benyújtott törvénytervezett alapján megváltozott KATA szabályok A változás az alábbi pontokat érinti KATA…

Tovább

Ne feledd, iratkozz fel!

Vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos hasznos és érdekes tartalmak.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Arrow-up