fbpx

2021 január 1-től változik a KATA szabályozása

IBOOKR

 

2021. január 1-től lépnek életbe a benyújtott törvénytervezett alapján megváltozott KATA szabályok

A változás az alábbi pontokat érinti

KATA szabályok változása – a 40%-os adófizetési kötelezettség kiterjesztése

Belföldi partnerek esetén ha egy helyre az adott adóévben 3 millió forint(nettó) felett számlázól, akkor a belföldi kifizető(adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó, társas vállalkozó, stb) 40%-os külön adót kell hogy fizessen a 3 millió feletti rész után. Tehát Te mint KATA vállalkozó megkapod a teljes kiszámlázott összeget minden plusz adóteher nélkül, viszont akinek számláztad annak a 3 millió forint feletti összeg 40%-át be kell fizetnie plusz adóként.

Hasonló a helyzet a külföldre történő számlázáskor is. Nagy különbség azonban, hogy míg belföldi számlázásnál a kifizetőt terheli a 40% adó, addig ha külfödre egy adott cégnek több mint 3 millió forintot számlázol ki egy évben akkor te mint KATA vállalkozó fizeted meg a 40%-os plusz adót a 3 millió feletti rész után.

Ha kapcsolt vállalkozások (Tao. törvény, Ptk. szerint kapcsolt, saját vagy családtag cége) felé számlázol, minden bevételt (0 forinttól) 40 százalékos adó terhel.

Ezentúl a partnerekkel történő első kapcsolatfelvétel során nyilatkozatot kell tenned a kisadózó státuszodról és az esetleges 40%-os adozásról.

Megszűnik a többes katázás.

Nem lesz lehetőség arra, hogy több vállalkozásban legyél kisadózó. Ha jelenleg ez a helyzet áll fent akkor a NAV az elsőként létrejött kisadózói státuszodat hagyja meg a többit pedig törölni fogja.

A Tételes adófizetést nem érinti a változás

Marad az kötelező 50 ezer forint, illetve a választható 75 ezer Ft tételes adó havonta főállású adózók esetén, valamint a 25 ezer forintos tételes adó mellékfoglalkozású vállalkozás esetén.

Marad a 12 millió forintos értékhatár

ha nem számlázunk kapcsolt vállalkozás felé,

ha nem számlázunk egyazon belföldi vagy külföldi partner felé évi 3 millió forintot meghaladóan,

akkor csak a 12 milliós KATA bevételi értékhatár feletti bevételi határt kell figyelni. Ilyenkor a már megszokott módon a 12 millió forintos(időarányos) bevételi határ feletti összeg után kell 40%-os adót fizetnünk.

Ellenőrzés 2020

Ha NAV ellenőrzést kapunk érdemes felkeresnünk egy szakembert aki segít az előkészületekben, és az esetleges problémák megoldásában.

 

Készülj fel a változásokra, legyél pénzügyileg tudatosabb. Az iBookr segít, hogy naprakész legyél és minden jogszabálynak megfelelj.

Több érdekes cikk

Vállalkozóvá válás 2020-ban

Gondolkoztál már azon, hogy kilépsz az alkalmazotti világból és egy új fejezetbe kezdesz? Ha már többször eszedbe jutott, hogy ideje…

Tovább

Így számlázz katásként

A KATA, azaz a kisadózó vállalkozások tételes adója az egyik legnépszerűbb adózási forma Magyarországon. Nagyjából minden harmadik vállalkozás a KATA…

Tovább

Ne feledd, iratkozz fel!

Vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos hasznos és érdekes tartalmak.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Arrow-up