fbpx

Az IBOOKR mesterséges intelligenciája

IBOOKR

Sokan kérdeztek a mesterséges intelligencia fejlesztésünkről. A projekt nagy része bizalmas üzleti információnak számít, de van néhány érdekesség amit elárulhatunk.

Jelenleg 3db MI működik az IBOOKR rendszerében.

  1. Költségszámla kategorizálás
  2. Kettős könyvitel számlatükör kategórizálás
  3. Költségszámla elszámolhatóság

(1) A költségszámla kategorizálásért felelős MI elsősorban az egyszeres könyvitelű vállalkozások (egyéni vállalkozások) könyvelésében segít, de a kettős könyvitelű vállalkozások (kft, bt) számlatükör kategorizálásába is besegít. Feladata, hogy a költségszámlákat 4 kategóriába (szolgáltatás, alapanyag, elábé, tárgyi eszköz) helyezze. Jelenleg ez az MI-k a legfejlettebb. 98% feletti pontosságot tud, amely jobb teljesítmény egy átlagos könyvelőnél.

(2)A kettős könyvitelben használt számlatükör kategórizáló MI feladata, hogy elhelyezze a számlákat a megfelelő számlatükör számokon. Ennek fejlesztése jelentette a legnagyobb kihívást, mivel itt már nem csak 4 kategóriában kellett elhelyezni a számlákat, hanem 20-30 kategoriában. A pontossága jelenleg 96% körül van.

(3) Az utolsó a költségszámlák elszámolhatóságért felel. Feladata, hogy az adott vállalkozások számára meghatározza azokat a költség számlákat, amelyek számára nem elszámolhatóak vagy részben elszámolhatóak.

A fejlesztéshez rengeteg adatot cimkézünk manuálisan fel. Ami alapján az MI megtalálja az összefüggéseket és döntéseket hoz. Az így kapott eredményt pedig tovább optimalizáljuk, hogy javítsuk a pontosságot. Az optimalizáláshoz több technikát alkalmazunk. Az egyik, hogy vizulizáljuk a kapott eredményeket. Az MI, a számára hasonlónak tartott adatokat csoportokba rendezi. Ezekre ráhúzzuk a valós cimkéket szinekkel. Így vizuálisan láthatóvá válnak az eltérések, amiket ellenőriznünk kell.

Egyszeres könyvitelben használt MI vizuálizált eredménye
Számlatükör kategorizálásának MI által alkotott vizualizációja
A számlák elszámolhatóságának MI által alkotott vizualizációja

Több érdekes cikk

5 MI alapú online eszköz könyvelőknek

Készítettünk egy rövid e-bookot ami 5 olyan online eszközt mutat be, ami mesterséges intelligenciát használ és nagyon ajánlott könyvelők számára.…

Tovább

Mesterséges Intelligencia Koalíció

Az IBOOKR tagja lett a Magyar Mesterséges Intelligencia Koalíciónak. Szeretnénk mi is aktív részesei lenni és építeni az itthoni MI…

Tovább

Ismerd meg az új kolléganőnket

Szeretnénk Önnek bemutatni új kolléganőnket, Aurórát.  Auróra egy mesterséges intelligencia az IBOOKR rendszerében, aki képes önállóan könyvelni a bankot és…

Tovább

Ne feledd, iratkozz fel!

Vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos hasznos és érdekes tartalmak.

Error: Contact form not found.

Arrow-up