fbpx

Az IBOOKR mesterséges intelligenciája

IBOOKR

Sokan kérdeztek a mesterséges intelligencia fejlesztésünkről. A projekt nagy része bizalmas üzleti információnak számít, de van néhány érdekesség amit elárulhatunk.

Jelenleg 3db MI működik az IBOOKR rendszerében.

  1. Költségszámla kategorizálás
  2. Kettős könyvitel számlatükör kategórizálás
  3. Költségszámla elszámolhatóság

(1) A költségszámla kategorizálásért felelős MI elsősorban az egyszeres könyvitelű vállalkozások (egyéni vállalkozások) könyvelésében segít, de a kettős könyvitelű vállalkozások (kft, bt) számlatükör kategorizálásába is besegít. Feladata, hogy a költségszámlákat 4 kategóriába (szolgáltatás, alapanyag, elábé, tárgyi eszköz) helyezze. Jelenleg ez az MI-k a legfejlettebb. 98% feletti pontosságot tud, amely jobb teljesítmény egy átlagos könyvelőnél.

(2)A kettős könyvitelben használt számlatükör kategórizáló MI feladata, hogy elhelyezze a számlákat a megfelelő számlatükör számokon. Ennek fejlesztése jelentette a legnagyobb kihívást, mivel itt már nem csak 4 kategóriában kellett elhelyezni a számlákat, hanem 20-30 kategoriában. A pontossága jelenleg 96% körül van.

(3) Az utolsó a költségszámlák elszámolhatóságért felel. Feladata, hogy az adott vállalkozások számára meghatározza azokat a költség számlákat, amelyek számára nem elszámolhatóak vagy részben elszámolhatóak.

A fejlesztéshez rengeteg adatot cimkézünk manuálisan fel. Ami alapján az MI megtalálja az összefüggéseket és döntéseket hoz. Az így kapott eredményt pedig tovább optimalizáljuk, hogy javítsuk a pontosságot. Az optimalizáláshoz több technikát alkalmazunk. Az egyik, hogy vizulizáljuk a kapott eredményeket. Az MI, a számára hasonlónak tartott adatokat csoportokba rendezi. Ezekre ráhúzzuk a valós cimkéket szinekkel. Így vizuálisan láthatóvá válnak az eltérések, amiket ellenőriznünk kell.

Egyszeres könyvitelben használt MI vizuálizált eredménye
Számlatükör kategorizálásának MI által alkotott vizualizációja
A számlák elszámolhatóságának MI által alkotott vizualizációja

Több érdekes cikk

A győri Széchenyi Egyetem alumni magazinja írt rólunk egy kiváló cikket.

Molnár Tamás és Papp Gábor találkozására vezethető vissza az IBOOKR története, melynek kiindulópontját egy könyvelési okos asszisztensre vonatkozó ötlet jelentette..

Tovább

Hello Biznisz

Telekom írt rólunk, a cikk a Hello Biznisz magazinban jelent meg: Létezik egy szoftver – iBOOKR a neve – amelynek…

Tovább

Átalányadó automatizálás

Az elmúlt időszak történései nagy kihívások elé állította a könyvelőket. Rengeteg rossz hír volt, ami megnehezítette a dolgunkat. Mi most…

Tovább

Ne feledd, iratkozz fel!

Vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos hasznos és érdekes tartalmak.
[contact-form-7 404 "Nem található"]
Arrow-up