fbpx

Hello Biznisz

IBOOKR

Telekom írt rólunk, a cikk a Hello Biznisz magazinban jelent meg:

Létezik egy szoftver – iBOOKR a neve – amelynek megszületése mintha tisztán a véletlen műve lett volna. Ha azonban közelebbről is megnézzük, hogy egy adott helyzetből hogyan lett piacképes termék, akkor látni fogjuk, hogy bár nagyon fontos, hogy az első ötlet megfogalmazódjon, a konkrét sikerig vezető út hosszú és sok-sok újratervezést és átgondolást követel meg.

Az iBOOKR története egy már-már banális alaphelyzetből és egy triviális felismerésből indult. Papp Gábor és Molnár Tamás régóta ismerték egymást, ám teljesen különböző iparágakban értek el sikereket. Gábor könyveléssel foglalkozott, Tamás pedig informatikával, amikor pedig mindketten már egy-egy kisebb céget is létrehoztak a tevékenységük mellé, kvázi úgy adódott, hogy kézenfekvő volt számukra, hogy közös irodát béreljenek. A régi ismeretség és természetesen a költséghatékonyság is szempont volt ennél a döntésnél, ám ezen a ponton még ők sem gondolták, hogy ez a két terület milyen remekül tud majd összedolgozni.

Ám a közös irodában zajló munka során egyre többet tudtak meg arról, hogy mivel foglalkozik a másik, Gábor is és Tamás is sokszor beszélt a nehézségekről, hogy aztán arra jussanak, hogy a könyvelés tipikusan egy olyan terület, amit bizonyos tevékenységek kapcsán akár lehetne automatizálni, hatékonyabbá és gyorsabbá tenni. Ennek mentén el is kezdődött egy koncepció felvázolása és a fejlesztés első lépései, de Gábor és Tamás is úgy látta, hogy tőkebevonásra lenne szükségük, hogy egy tényleg komoly szoftver készülhessen el.

Ám annak ellenére, hogy számos olyan rendezvényen jártak, ahol induló vállalkozások prezentálhatják az elképzeléseiket, hogy kockázati tőkét vonjanak be befektetői oldalról, mégsem jártak konkrét sikerrel. Ugyan rengeteg elismerést kaptak és jó helyezést értek el hasonló seregszemléken, de a legtöbb alkalommal azt tanácsolták nekik, hogy gondolják át az üzleti tervüket. Az iBOOKR ugyanis kezdetben a lakossági piacra készült, az eredeti terv az volt, hogy egy olyan könyvelést könnyítő megoldást fejlesztenek, amelyet a KKV szegmens használhat majd annak érdekében, hogy a könyveléssel kapcsolatos feladatok automatizálásával levegyék a terhet ennek a célcsoportnak a válláról.

Ám ilyen típusú szolgáltatást már akkoriban is számos cég nyújtott, az iBOOKR tehát irányt váltott. Ebben az irányváltásban is szerepet játszott némi szerencse, a céghez került kvázi diákként Pap Martin Felicián, alapvetően relatív egyszerű, adatrögzítéssel kapcsolatos feladatokat bíztak rá. Felicián azonban munkája során egyre jobban átlátta a könyvelés és az informatika oldaláról jelentkező kihívásokat, hamar kiderült, hogy mintha kifejezetten azért került volna a céghez, hogy átlássa és projektgazdaként összefogja a fejlesztést.

Ezen a ponton pedig az iBOOKR alapvető piaca is megváltozott, a szoftvert ugyanis kifejezetten könyvelőirodák számára kezdték el továbbfejleszteni. A könyvelők napi munkájának, feladatainak, kihívásainak megértése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a következő tőkebevonási lehetőség már sikerrel járt és az iBOOKR tényleg elindulhatott azon az úton, amely odáig vezetett, hogy ma már azon ritka könyvelőszoftverek egyike, amely a mesterséges intelligenciát is segítségül hívja a feladatok megoldásához.

Mit tud a gépi tanulás hozzátenni egy ilyen munkához?  

A gépi tanulással dolgozó algoritmus képes a számlákon levő tételeket automatikusan a megfelelő helyre könyvelni, és bár folyamatosan tanítják, de immáron magától is fejlődik. Mára ez ott tart, hogy az iBOOKR által használt mesterséges intelligenciát tavaly augusztusban a K&H inkubátorcsapata 21 ezer tételen át tesztelte, a szoftver pedig 98,74%-os pontosságot ért el az egyszeres könyvvitelű költségszámlák kategorizálásában. A referencia az emberi könyvelés volt, ugyanezen 21 ezer tételnél az emberi közreműködés 98,41%-os pontosságot eredményezett, vagyis az AI — ha kicsivel is — legyőzte az embert. A százalékok ugyan közel vannak egymáshoz, a feladatra szánt idő azonban több nagyságrendbeli eltérést mutat: egy könyvelőnek egy ilyen adatsor feldolgozása egy hétbe is beletelhet, az iBOOKR viszont néhány másodperc alatt végez. A fejlesztők célja most a kettős könyvvitel legalább 75%-os pontossági mutatójának elérése — az eddigiek alapján ez sincs már messze.

Mi kellett ahhoz, hogy egy ötletből egy piacképes termék létrejöjjön? Az iBOOKR története több tanulságot is rejt magában.
  • Először is szükség volt egy ötletre, ami elsősorban abból fakadt, hogy két, más területen dolgozó szakember megismerje a másik munkájának kihívásait és közösen gondolkodjon el egy lehetséges megoldáson.
  • Szükség volt egy koncepcióra az ötlet mögé. Kinek szánják, mire szánják?
  • Kellett készíteni egy üzleti tervet: egyszeri díjat, vagy havidíjat kérjenek érte? Mennyibe fog kerülni a fejlesztés? Milyen terméktámogatást kell biztosítani? Milyen funkciókat lehet implementálni, amelyek megkülönböztetik az iBOOKR-t más megoldásoktól?
  • Tőkét kellett bevonni. Ehhez konkrét prezentációkkal, tervekkel és modellekkel készülve volt érdemes részt venni azokon a rendezvényeken, ahol a kockázati befeketetők is megjelentek.
  • És szükség volt egy projektgazdára, valakire, aki teljes egészében átlátja és átfogja a fejlesztést. Értelmezi és értékeli az igényeket, megvizsgálja azok megvalósításának rentábilis mivoltát, majd felelős döntéseket tud hozni.

Mire egy ötletből egy üzletileg is sikeres termék és szolgáltatás elkészül, addig rengeteg a teendő. Szép vízió, hogy elég egy jó ötlet a sikerhez, de az iBOOKR példája is mutatja, hogy ez csak az első lépés. Rengeteg ilyen ötlet landol végül az asztalfiók mélyén, mert az ötletgazdának nem volt energiája, tőkéje és kapcsolati rendszere ahhoz, hogy továbbvigye a folyamatot. Még akkor is meg kell dolgozni a sikerért, ha egyébként az ötlet jó, piacképes és egyedi.

Szerző:
Khell Bogdán – Telekom Hello Biznisz szerkesztőség

forrás: Telekom Hello Biznisz

Több érdekes cikk

Hogyan emelj árat?

Mindig aktuális téma, vannak akik jól csinálják és vanna akik nem. Az alábbi videóban Weiser István előadását láthatjátok árazás témában.…

Tovább

Okosrendszer az IBOOKRTŐL

Öntanuló, a hazai szabályokat is megismerő mesterségesintelligencia-szoftvert fejleszt a könyvelési folyamatok mintegy 85 százalékának automatizálására az IBOOKR. A csapat Hiventures…

Tovább

ChatGPT MI oktatás (nem csak) könyvelőknek

ChatGPT MI oktatás (nem csak) könyvelőknek Emeld magasabb szintre a hatékonyságod! Miről szól: Bemutatjuk a ChatGPT alap működését és könyvelőspecifikus…

Tovább

Ne feledd, iratkozz fel!

Vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatos hasznos és érdekes tartalmak.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Arrow-up